Groep 8

De Heer E de Koning   werkdagen maandag, dinsdag, woensdag,

                                                  donderdag, vrijdag

 

Mevr L de Vlaam         werkdagen dinsdag,woensdag (groep7)

BERICHTEN

09 feb 2018 - Internationaal Film Festival Rotterdam
Preview foto Op vrijdag 2 februari 2018 zijn we met de groepen 5/6 en 7/8 naar het IFFR geweest. De leerlingen hebben genoten van de vijf korte films. Het was een heel gezellige excursie!


05 feb 2018 - Marinierskapel
Maandagmiddag 5 februari 2018 zijn wij met groep 7/8 naar de Marinierskapel in De Doelen geweest.

Het was een leuk muzikaal geheel en de kinderen hebben genoten.


10 nov 2017 - Het Nieuwe Instituut
Vanmorgen zijn wij met groep 7/8 naar het Nieuwe Instituut geweest. Wij hebben daar een rondleiding gekregen. Vervolgens mochten de leerlingen een ontwerp schetsen en dat later ook echt in elkaar knutselen. Wat hebben zij een plezier gehad en veel geleerd.


06 nov 2017 - Sociale media

Sociale media

Vanochtend heeft de groep een les gehad over sociale media. Eerst werd er gevraagd wat de leerlingen allemaal op sociale media al deden. Vervolgens moesten zij opschrijven hoeveel uur per week zij op sociale media zitten. Dit was schrikbarend veel. Er werd afgesproken om eens een schermvrije dag te houden.

Tenslotte is er gepraat over de gevaren van het gebruik van sociale media. De leerlingen zijn zich heel goed bewust dat er veel gevaren op de loer liggen.

 


26 okt 2017 - Kinderrechten
Kinderrechten discussie

 

Op deze middag hebben de leerlingen een les gekregen over Kinderrechten. De les werd verzorgd door vier studenten. De groep is op een gegeven moment in vier groepjes verdeeld. Deze groepjes hebben gepraat over wat nou kinderrechten zijn en wat dat voor de leerlingen hoort te betekenen. Er zijn heel open gesprekken gevoer. Het was een heel waardevolle middag.

 


11 okt 2017 - Rekenen

Rekenen met kapla

Vanmorgen heeft groep 8 de projecttaak rekenen gehad. De les ging over het kunnen plaatsen van de goede letter bij een zijaanzich, vooraanzicht en boven aanzicht van gebouwen. 

Altijd lastig, maar heel goed voor het ruimtelijk inzicht wat de leerlingen nog hard nodig gaan hebben in hun verdere leven. Afgelopen week was er een kist Kapla gearriveerd en gelukkig mocht de groep de kist lenen van juf Annemarie.

De leerlingen hebben met behulp van Kapla de sommen prima kunnen doen. Natuurlijk mochten zij daarna nog even met het Kapla aan de gang om zelf bouwwerken te maken. Het was een heerlijke les. Ik ben trots op de leerlingen.


09 okt 2017 - Bureau Halt

Veilig online

Maandag 9 oktober hadden wij in groep 8 bezoek van iemand van bureau Halt. Deze les ging het over veilig internetgebruik en het gebruik van sociale media. De leerlingen kregen een kort verhaaltje ter kennismaking en zijn vervolgens aan de slag gegaan met een waargebeurd verhaal. In dit verhaal had een leerling een computer van een leerkracht gehackt. Er waren cijfers veranderd en de leerkracht besloot om alle toetsen op de vrije woensdagmiddag te laten overmaken. In het begin vonden de leerlingen het nog grappig, maar toen inderdaad de woensdagmiddag verloren dreigde te gaan was de lol er snel af. Ook de leerlingen van groep 7/8 hadden deze ervaring. 

Mooie wijze les die de kinderen zeker onthouden: alles wat je op internet zet kan door iedereen ter wereld worden gelezen. Er kunnen screenshots van gemaakt worden en terug komen wanneer je het niet meer verwacht. Blijf dus voorzichtig met wat je op internet plaatst.


19 apr 2017 - IEP eindtoets groep 8
Op dinsdag 18 en woensdag 19 april heeft groep 8 heel hard zitten zweten op de IEP eindtoets. Half mei zullen we weten of dit zweten ook de goede resultaten gaat opleveren. Wij wachten in spanning af.

 

Fatima: Ik vond de Iep wel normaal, het was dus niet heel moeilijk.

Michael: Ik vond de Iep wel leuk en ik heb genoten.

Toyeeb: Ik vond de Iep afwisselend en anders dan ik had verwacht.

Redouan: Er waren gemakkelijk maar ook moeilijke opgaven.

Lari: Ik vond de Iep wel te doen.

Ilhaan: begrijpend lezen vond ik moeilijk, maar de rest was wel gemakkelijk.

Qautar: Ik ga niet zeggen of het gemakkelijk of moeilijk was, maar ik ben blij dat het voorbij is.

Semmy: De Iep was soms wel lastig maar ik denk dat ik het goed gemaakt heb.

Eren: Ik vond de toets wel te doen.

Nasreddine: Ik vond het soms moeilijk en soms gemakkelijk.

Harry: Ik vond het heel spannend aan het begin, maar het viel eigenlijk best wel mee.

Tarik: Ik vond het leuk en gemakkelijk.

Sifeddine: Ik vond de toets goed te doen.


22 mrt 2017 - Feyenoord - Dordrecht

Bezoek wedstrijd Feyenoord

Op woensdagavond 22 maart heeft groep 7/8 een bezoek gebracht aan de benefietwedstrijd die Feyenoord speelde tegen Dordrecht. Er gingen maar liefst 15 leerlingen mee en drie ouders.

Om 19.15 uur vertrokken wij wandelend richting De Kuip. Alles verliep voorspoedig en al snel zaten wij hoog en droog op vak DD.

Helaas waren er veel spelers van Feyenoord niet bij, omdat zij met hun land moeten spelen. Maar...., de stemming bij onze leerlingen was opperbest en de hoeveelheid zakken chips was niet te geloven.

In het begin van de eerste helft vonden enkele leerlingen van ons dat het tijd was voor de 'wave'. Zij telden af van tien tot nul en na een paar pogingen gebeurde waar de leerlingen op hoopten: in ieder geval de helft van het stadion deed mee. De leerlingen genoten zichtbaar.

De wedstrijd was ook aardig om te zien. Het grootste gejuich ontstond toen Dirk Kuyt ging warmlopen en even later ook echt mee mocht spelen. Gelukkig werd er ook nog gescoord en wel twee keer door Michiel Kramer van Feyenoord.

Nadat wij op de terugweg Chaima thuis hadden afgezet, liepen wij rustig terug naar school. Daar aangekomen stonden er verschillende mensen te wachten om de leerlingen thuis te brengen.

Ouders bedankt voor het meegaan en het begeleiden van de leerlingen.


22 mrt 2017 - SKVR

Film maken

Vandaag heeft groep 8 een les gehad van SKVR medewerkers. Zij kwamen met liefst vier I-pads om filmpjes mee te maken.

 

Allereerst kregen de leerlingen in de groep een les over wat er nodig is om een soort documentaire te maken. Zo was er een voorbeeld van Freek Vonk en een voorbeeld van Opsporing Verzocht. De leerlingen kregen op deze manier een goed beeld van de verschillende mogelijkheden. Vervolgens moesten zij in groepjes de rollen verdelen en een soort script schrijven. Hierna mochten de leerlingen de films gaan maken met de I-pads.

 

 

Hier wordt een filmpje gemaakt van 'De zeldzame Marokkaan'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlakbij het lokaal wordt een documentaire gemaakt over voetbaltrucs, wellicht geïnspireerd door Touzani!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het voorplein wordt er een filmpje gemaakt over het helpen van elkaar en het tonen van respect. Een mooi onderwerp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij deze laatste groep werd er met allerlei attributen een fantasiefilm gemaakt. Dit was ook zeer geslaagd.

 

De leerlingen vonden het een leuke les en waren terecht trots op de resultaten.


12 mrt 2017 - Verjaardagskado

Verjaardag meester Ed

Vrijdag 10 februari was het de verjaardag van meester Ed. De leerlingen en ouders hadden enorm hun best gedaan: de klas was versierd en zij hadden met elkaar afgesproken om er een leuke dag van te maken.

Behalve wat leuke losse geschenken, hadden de ouders ook geld opgehaald en daar een waardebon van gekocht. Op deze manier kon ik zelf was uitzoeken. Ik was zeer onder de indruk van het bedrag!

Hiernaast is zichtbaar wat ik voor de bon heb ingewisseld, een mooie vuurkorf met opbergruimte voor het hout. Ik ben er heel erg blij mee en iedere keer als ik nu lekker een vuurtje aan het stoken ben, denk ik aan die leuke groep 7/8.

Mijn hartelijke dank.


06 mrt 2017 - Nieuw smartbord

Blij met ons nieuwe smartbord

In de voorjaarsvakantie zijn er nieuwe borden opgehangen in onze school. Groep 7/8 is er erg blij mee.

Het beeld is prachtig. De lamellen kunnen open blijven en het licht kan aan en nog is het allemaal prima te zien en te lezen op dit bord.

De leerlingen hebben er al direct plezier van gehad met hun sprekkbeurten. Zij hoeven voor de volgende dia van hun powerpoint alleen even het bord aan te tikken en we kunnen weer verder.

Dit stimuleert zeker het leren in de groep.

De leerlingen en ik zijn er heel erg blij mee.


19 feb 2017 - Les Feyenoordweek
Van maandag 13 februari tot en met vrijdag 17 februari waren wij weer de Feyenoord school van de week.

Op maandag hadden de groepen 5/6 en 7/8 een korte introductieles. Dinsdag was er een gymles voor groep 5/6 onder leiding van Ben Wijnstekers.

De kleuters hebben na de voorjaarsvakantie nog een gymles tegoed. Eigenlijk zou dit ook deze week plaatvinden, maar door de werkzaamheden aan de school kon dit deze week niet doorgaan.

Groep 7/8 had vrijdag een les van een uur over doelen stellen.

 

Eerst werd er verteld door de twee Feyenoorders wat zij allemaal moeten doen en vooral ook moeten laten om hun doel te bereiken. Drie keer per jaar heeft iedere speler een gesprek over de doelen die gesteld zijn: moet het bijgesteld worden, veranderd worden, nieuwe doelen stellen. Vervolgens was de vraag aan de leerlingen of zij voor zichzelf al doelen konden stellen. De doelen mochten groot zijn, dus voor in de verre toekomst, of klein: naar welke voortgezet onderwijs school wil je uitstromen.

De leerlingen moesten aan de slag in het werkboekje. Daarin moesten zij eerste hun doel noemen en dan de stappen opschrijven die zij moeten maken om hun doel te kunnen bereiken. Er waren mooie doelen te lezen die ook wel haalbaar lijken.

 

De leerlingen mochten hun doel toelichten aan de groep. Er werd goed naar elkaar geluisterd.

Tot slot was er gelegenheid om vragen te stellen aan de twee heren. Natuurlijk ging het veel over voetbal, maar vooral toch om heel belangrijke dingen die je nodig hebt om je doel te bereiken. De allerbelangrijkste waren toch wel samen kunnen werken en respect hebben voor anderen. Het was een mooie, geslaagde les.

 

 

De leerlingen werken hard en geconcentreerd aan de opdracht: schrijf je doel op en kijk wat voor stappen je daar voor moet maken.

Goed gedaan groep7/8.


15 feb 2017 - Bezoek groep 8 aan ZPC

Een goed beeld van het ZPC

Op vrijdag 10 februari heeft groep 8 een bezoek gebracht aan het ZuiderPark College. Na een vriendelijke ontvangst begon de ochtend met een dansinstructie. Onder leiding van een choreograaf van o.a. Marco Borsato, Ali B en Trijntje Oosterhuis, werd er een klein dansje ingestudeerd.

Bij natuurkunde werd een van lego een grijper gemaakt.

Vervolgens werd de groep ontvangen in een lokaal waar er met microscopen een waterluis onderzocht werd, er werd badzout gemaakt en er werden proefjes gedaan met eten om te kijken of er zetmeel in zat.

 

 

 

 

 

Tenslotte was er in het ict lokaal een quiz.

De leerlingen hebben een prettige ochtend gehad en hebben een goed beeld gekregen van deze school. Natuurlijk waren ook de presentjes leuk om te ontvangen.


18 jan 2017 - Panna toernooi 2017

Alleen maar winnaars

Woensdag 18 januari organiseerde de bibliotheek een panna toernooi voor de groepen 7 en 8. Behalve onze school waren ook de Pniël en de Theresia school aanwezig.

Van elke school deden er 12 leerlingen mee. De wedstrijden duurden drie minuten maximaal. Als er een panna werd gemaakt, dan was de wedstijd direct afgelopen. Wij werden op deze koude middag ontvangen met warme chocolademelk. Tijdens het toernooi konden de leerlingen dit blijven halen en konden zij ook appels en mandarijnen eten.

De wedstrijden waren heel erg spannend en al snel bleek dat de leerlingen van De Akkers het redelijk goed deden. Iedereen was enthousiast en er werd sportief gespeeld. Wij vielen goed in de prijzen. Toyeeb werd derde en Adnan zelfs tweede. De eerste prijs ging naar een leerling van de Pniël. Tevreden zijn wij vertrokken naar een warm huis. Alle ouders en leerlingen bedankt voor het aanmoedigen.